Home
BIO
FACEBOOK
YOUTUBE
Contact
Recensies

 

The Jaydees

The Jaydees zijn vijf muzikanten die elkaar vonden in hun onblusbare passie voor (alt) country en americana.  Tijdens sessies in afgelegen schuren, geblindeerde garages en kaarsverlichte zolders schaafden zij, slechts gewapend met akoestische, houten instrumenten en fluwelen stemmen aan een authentiek, natuurlijk geluid.

Aanvankelijk speelde men traditionals en covers uit de Amerikaanse muziekgeschiedenis onder de naam The Federales, maar het songwriterstalent van Joop en Derrick liet zich niet beteugelen en zo ontstond het idee om een album te maken met eigen werk.

‘Idle Hands/Work With What We’ve Got’ is hiervan het overtuigende resultaat. Grotendeels live opgenomen in een tot studio omgebouwde huiskamer klinkt het geluid helder en warm, en de muziek spontaan en ongedwongen waardoor de songs je in al hun naakte glorie bij de strot grijpen danwel liefdevol omarmen.

Wat betreft invloeden/referentiekader mag je denken aan Neil Young, Townes van Zandt, Gram Parsons of George Jones maar ook aan nieuwere namen als Gillian Welch, Howe Gelb, Daniel Romano en Ryan Adams. 

Bij de concerten die de Jaydees vanaf najaar 2015 gaan geven mag je rekenen op songs van het album afgewisseld met afgestofte pareltjes van bovengenoemden en andere artiesten uit de C&W/Americana hoek.

De ervaren muzikanten verdienden hun sporen bij (inter)nationaal bejubelde bands en artiesten als Majestic Scene, Wealthy Beggar, Deacon Blue, Dearhunter, Rosemary’s Sons, Stevie Ann, Capercailly, Fish en Wende.

 

Joop van der Kuip: zang, gitaar, mandoline

Derrick van Schie: zang, piano, gitaar, orgel

Maarten van Damme: dobro, banjo, gitaar, pedal steel, mandoline

Ewen Vernal: (contra)bas, zang

Kees Swanenberg: drums