The Jaydees
is de band rondom frontmannen Joop van der Kuip en Derrick van Schie. Niet geheel toevallig is de naam van de Tilburgse band een combinatie van de initialen van beide heren. En ook in het schrijven van de nummers hebben Van Schie en Van der Kuip een (nagenoeg) evenredig aandeel. “Twee jaar geleden heb ik samen met een goede vriend een muziekreis gemaakt door de Deep South van Amerika en daarbij steden aangedaan als Atlanta, Asheville, Knoxville, Nashville, Memphis, Austin en New Orleans. Na die trip heb ik enkele nummers geschreven die op de plaat zijn beland. Ze weerspiegelen niet zozeer tekstueel die reis, maar wel wat betreft muzikaliteit en sfeer”, aldus Van der Kuip over de totstandkoming van een aantal songs op het nieuwe album ‘Dandelions’, de opvolger van debuut ‘Work With What We’ve Got’ (2016).

 

De liedjes op ‘Dandelions’ bevatten dus – letterlijk – veel Amerikaanse invloeden, maar geluidsbepalende factoren van binnen de landsgrenzen zijn ook te benoemen, zoals studio Twang Wolf van Hans en Peter Hannemann, waar het album is opgenomen. Meer specifiek de sfeer van het Groningse landhuis waar de studio zich bevindt, en de aanwezige apparatuur die is gebruikt: de liedjes zijn opgenomen op analoge tape, en op enkele overdubs na met de volledige band live ingespeeld.

 

Die band bestaat naast Van der Kuip (zang, akoestische gitaar) en Van Schie (zang, piano, akoestische gitaar) uit Maarten van Damme (akoestische gitaar, elektrische gitaar, pedal steel, mandoline, mondharmonica, synthesizer, percussie, zang), Ewen Vernal (bas, Fender Rhodes, zang) en Kees Swanenberg (drums). Muzikanten met veel ervaring – opgedaan bij artiesten als Stevie Ann (Stephanie Struijk), Fish, Ellen ten Damme en Wende – die met hun specifieke kwaliteiten een belangrijk stempel op het album hebben gedrukt. 


Tracklist ‘Dandelions’: 1. Dandelion; 2. In The Right Place; 3. Working For The Man; 4. Feigning Sincere; 5. That’s How You Do It; 6. Progeny; 7. The Great Wall Of China; 8. A Change Of Mind; 9. So Glad You’re Here With Me; 10. Leave Me Cool; 11. Negroni

 

Top